Keski-Suomen paras viinitila ja ylpeä siitä

Viinitila

Viini on ihana asia – niin mielenkiintoinen, elävä ja monimuotoinen, että oikein ihmetyttää! Viinivalmistuksen prosessista voisi puhua päivätolkulla. Viinimaistelukeskustelusta ei tule loppua ollenkaan! Viinikeskustelussa parasta on se, että ei ole absoluuttista oikeaa eikä väärää. Jokainen meistä on oman makuaistinsa erityisasiantuntija, ja makuaistin kehittäminen on ikuisuustehtävä.

Suomalaiset marjat ja niiden vahvat aromit soveltuvat niin viinien, liköörien kuin tisleidenkin valmistukseen. Toivotan Sinut tervetulleeksi suomalaiselle viinitilalle!

Tarja Uusipaasto, viininvalmistaja (Lepaa, vuosikurssi 2004)

Viinimyymälä

Uusi-Yijälän Viinimyymälästä saat ostaa mukaasi tilan omat viinit – tällä hetkellä valmistuksessa ruokaviinit Musta Mortti, Yijän Ylpeys ja Kultainen Mataleina sekä makeat seurustelu- ja jälkiruokaviinit Kaunis Elina, Musta Mortti, Yijän Ylpeys ja Hullu Pappi. Myyntivalikoima vaihtelee pullotusten mukaan.

Tilaviinejä saa myydä nykyisen asetuksen mukaan joka päivä klo 9 – 21 välisenä aikana. Meillä palvellaan lain sallimissa rajoissa aina, kun emäntä on paikalla ja varmimmin ravintolan aukioloaikoina! Soita ja tarkista tilanne p. +358 45 651 1405.

Myymme lähialueen yrittäjien herkkuja ja hervokkeita: karamelleja, hunajaa, lihajalosteita, käsitöitä ja musiikkia. Saat tuliaiset ja kotiinviemiset helposti saman katon alta. Muistathan pistäytyä tarkistamassa valikoimamme.

Tervetuloa ostoksille!

Talon viinit

Uusi-Yijälän tila on yksi uusimmista suomalaisista viinitiloista. Aloitimme viininvalmistuksen keväällä 2005 ja tuotteidemme anniskelun ja myynnin toukokuussa 2006. Lepaalaisen koulukunnan edustajana panostamme laatuun ja viinin nautittavuuteen. Kannattaa kokeilla!

Musta Mortti – 15,00 € / 0,75 l

  • Lajikeviini Mortti-mustaherukasta, kypsytetty tammitynnyrissä.
  • Morttia valmistetaan sekä kuivana että makiina versiona.
  • Kuiva 6 g sokeria / l – nautitaan viilennettynä (+ 14-18 C) porsaan, kanan, sisäelinten ja riistan kera.
  • Makea 60 g sokeria / l -nautitaan hyvin viilennettynä  (+8 C) hyvässä seurassa ihan sillään tai suolaisen tai makean pikkupurtavan kera. Makea Mortti on ns. ”Mummuviini”.
  • Sisältää alkoholia 12 %, hapot 8 g/litra.

Kultainen Mataleina – 16,00 € / 0,75 l

  • Puhdas puolikuiva oman tilan luomuviherherukasta valmistettu valkoviini kala-, kana- ja kasvisruoille.
  • Mataleina sisältää sokeria 16 g /litra. 
  • Nautitaan viilennettynä +12 – 14 C.
  • Sisältää alkoholia 12 %, hapot 8 g/litra.

Yijän Ylpeys – 16,00 € / 0,75 l

  • Oman tilan luomumarjoista valmistettu puolikuiva mustaherukka-aroniaviini maistuu porsaan, kanan, maksan, hirven ja poron kaverina. Myös aperitiiviksi sopiva.
  • Puolikuiva 16 g / l – ruokaviini tarjotaan viilennettynä +16 – 18 C.
  • Sisältää alkoholia 12 %,  hapot 7 g/litra.
  • Vanha maatiaislajike ”Melalahti” sekä marja-aronia sekä 4 – 8 kk ”sur lie” -kypsytys tuovat Yijään meheviä luumumaisia ja tammisia makuja ja aavistus sherrymäisiä piirteitä.

Kaunis Elina – 14,00 € / 0,75 l

  • Puolimakea omena-viherukkaviini seurusteluun, saunan päälle, salaattien ja grillimakkaran kaveriksi.
  • Nautitaan jääkaappikylmänä + 4 – 6 C.
  • Sisältää alkoholia 12 %, sokeria 40 g / l, hapot 4,5 g / l
  • Vinkki 1: Pitkään lasiin jäitä, Elinaa n. 12 cl, täytetään kivennäisvedellä, alholittomalla päärynäsiiderillä tai sitruunalimonadilla – Voila! Elina-Sprizzer maistuu erityisesti kuumina kesäpäivinä ja saunan päälle!
  • Vinkki 2: Omenaglögi pitää kylmän kaukana! Laita glögimausteita ( ainakin inkivääri, kaneli, neilikka, vanilja) teesukkaan ja anna Elina-viinin makustua sen hitaasti kuumetessa 10 – 15 min. Ei saa kiehuttaa! Varaa vähintään 12 cl/hlö, voi mennä enemmänkin. Lisää tarjoilulasin pohjalle lusikallinen hunajaa ja kaada kuuma mausteviini päälle. Jokainen huolehtikoon omasta rusina-mantelitarpeestaan, mutta niitä kannattaa varata esille. Patapirtissä on tarjolla myös sokeri-kaneli seokseen dipattua omaa kuivattua omenaa – sopii erinomaisesti glögin lisukkeeksi!

Yijän Ylpeys, makea – 16,00 € / 0,75 l

  • Oman tilan luomumarjoista valmistettu mustaherukka-aroniaviini maistuu ihan sillään hyvässsä seurassa. Myös aperitiiviksi sopiva.
  • Makea Yijä sisältää sokeria 80 g / l.
  • Viilennetään + 8 C ja nautitaan hyvässä seurassa makean ja suolaisen pikkupurtavan kaverina.
  • Sisältää alkoholia 12 %,  hapot 7 g/litra.
  • Vanha maatiaislajike ”Melalahti” sekä marja-aronia sekä 4 – 8 kk ”sur lie” -kypsytys tuovat Yijään meheviä luumumaisia ja tammisia makuja ja aavistus sherrymäisiä piirteitä.

Hullu Pappi – 13,00 € / 0,33 l

  • Makea aromikas jälkiruokaviini oman tilan luomumustaherukasta.
  • Nautitaan viilennettynä + 8 C.
  • Sisältää alkoholia 12 %, sokeri 150 g / l, hapot > 11 g / l.
  • Vuoden 2010 Pappi arvioitiin Lepaan laaturyhmässä 28.4.2014 hopeamitalin arvoiseksi juomaksi. Hullu Pappi on Uusi-Yijälän Tilan ”Pappaviini”.