Rantasauna ja Lammaspaimenpäivät

Tarjolla hyvinvointia ja luontoelämyksiä

Me Uusi-Yijälän tilan väki uskomme luonnon hyvää tekevään voimaan ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Perinteinen saunaelämys on merkittävä osa tätä hyvinvointia. Sauna on osa myös Lammaspaimenen työetuja. Haluamme tarjota vieraillemme onnellista oloa ja ikimuistoisia elämyksiä. Toivomme, että tulevaisuudessa voimme tarjota palvelujamme Sustainable Travel Finland ja Biosphere –laatumerkin alla.

Rantasauna - Sauna Sinulle, joka arvostat laatua ja lempeitä löylyjä!

Uudistettu rantasauna hemmottelee kävijöitä aidolla puukiukaalla, isolla löylyhuoneella ja järven läheisyydellä. Vilukissoille on tarjolla myös kuuden henkilön poreamme, mikä täällä Himos-alueella alkaa olla pakollinen mukavuus. Saunaan mahtuu hyvin 10 – 12 henkilön ryhmä. Sadesuihkuja on tarjolla kaksi kappaletta ja wc on invamitoitettu.

20 m2 saunatupa palvelee pukuhuoneena, ruokailu- ja kokoustilana, karaokehuoneena ja lammaspaimenten sosiaalitilana.

Saunatupaan voi tilata kahvit ja kastettavaa, pientä saunanaposteltavaa tai ihan oikeaa ruokaa. Tarjottavat valmistetaan Patapirtin keittiössä ja toimitetaan saunalle toivomallasi tavalla.

Hinta 300 € / 3 tuntia, lisätunnit 50 € / tunti. Hinta sisältää saunan lisäksi poreammeen käytön sekä pyyhkeet ja pesuaineet 12 henkilölle. Ilman poreammetta saunan voi vuokrata 240 € / 3 tuntia.

Kysy lisää ja varaa oma saunavuorosi! p. +358 45 6511405, info@patapirtti.fi

Lammaspaimenpäivät

Oletko aina halunnut olla lammaspaimen? Kesällä 2024 se on mahdollista Jämsän Himoksella,Uusi-Yijälän tilalla. Seppälän tilan uuhityttöjä saapuu jo kymmenettä kertaa laiduntamaan ja lihomaan Patalahden rantalaitumille. Siksi tarvitaan myös lammaspaimenia!

Paimenen tehtävä on joka päivä aamulla ja illalla laskea lampaat s.o. tarkistaa pääluku ja eläinten hyvinvointi. Samoin joka päivä tarkistetaan aitojen kunto ja tehdään tarvittavat korjaukset. Lisäksi paimen voi antaa lampaille lisäruokaa ja rapsutella niitä. Myös muihin tilan töihin pääsee halutessaan osallistumaan. Töihin opastavat ja tilan toiminnasta ja historiasta kertovat isäntäväki Tarja ja Markku Uusipaasto, joista Tarja on koulutukseltaan agronomi ja viininvalmistaja ja Markku maatalouskonekorjaaja ja koneinsinööri.

Puolen hehtaarin metsän keskellä on vanha vilja-aitta, jossa on yöpymistä varten 2 x 80 cm leveä sänky vanhemmille ja Patajoen talosta peritty kerrossänky lapsille (70 cm x 180 cm). Ulkohuussissa pääsee pikapissille, mutta upouusi rantasauna 80 metrin päässä tarjoaa ajanmukaiset sosiaalitilat ja hieman arjen luksustakin: poreamme, vesivessa, sadesuihkut ja soma saunatupa lekottelua ja laulamista varten.

Lammaspaimenpakettiin kuuluu puolihoito eli maukas aamiainen, lounas tai illallinen ja iltapäiväkahvi/tee. Paketin hinta on kesällä 2024 600 € / 2 vrk / 2 aikuista ja 2 lasta ja 900 € / 3 vrk / 2 aikuista ja 2 lasta. Hintaan sisältyy myös oma saunavuoro rantasaunassa tai sen varattuna ollessa päärakennuksen yläsaunassa.

Pakettia on tarjolla hyvin rajoitetusti: 

  • 25.-27.6.2024
  • 2.-4.7.2024
  • 9.-12.7.2024
  • 16.-19.7.2024
  • 23.-26.7.2024
  • 30.7.-2.8.2024
  • 6.-19.8.2024

Lammaspaimenella on toki aikaa olla köllötellä ja harrastaa lähialuematkailua. Kerromme mielellämme lähiseudun nähtävyyksistä ja vierailukohteista kuten Jämsän keskustan liikennepuistosta ja Maauimalan liikuntapuistosta, Synninlukosta ja Vororotista, Juvéninkoskesta ja huopatehtaista, Petäjäveden vanhasta kirkosta, Korpilahden Vaarunvuoresta ja Isojärven kansallispuistosta.

Me Uusi-Yijälän tilan väki uskomme luonnon hyvää tekevään voimaan ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kysy lisää ja varaa oma lammaspaimenlomasi p. 045-6511405 tai info@patapirtti.fi

Pirjo-Riitta Haimila

Patapirtin pihapiiristä, viinikellarin takaa, aukeaa ihan oikea ”Puolen hehtaarin metsä”. Sen sydämessä piilee 1740-luvulla rakennettu vilja-aitta, joka on siirretty nykyiselle paikalleen 1780-luvulla. Metsän sydämessä kasvaa yli satavuotiaita mäntyjä, jotka vielä 1970-luvulla olivat lehmien kyljenkyhnytyspuita ja metsä oli hakamaalaidun, jolla ahomansikat ja kissankellot viihtyivät. Viimeisen 50 vuoden aikana metsään on istutettu kuusia, joiden juurella kiertävät polut kiehtovat mielikuvitusta. Ketunleipien, sammalten ja kielonvarsien lomassa voi nähdä keijuja ja männinkäisiä. Leiskupeikkojen iloinen sukukuntakin viihtyi metsässä vielä pari vuotta sitten. Kesällä 2022 Seppälän tilan lammastytöt päästettiin laiduntamaan myös Puolen hehtaarin metsän alueelle ja kesällä 2024 on tarkoitus raivata metsälöä niin, että hakalaidunkasvit pääsevät taas kukoistamaan.

Vilja-aitta on rakennettu perinteiseen tapaan maavaraiseksi (jottei viljarosvot pääse kovin helposti varkaisiin) ja niinpä 1970-luvulla varastokäytöstä jo pois jäänyt aitta alkoi murheellisesti kallistua kohti pohjoista – etenkin kun hevosemme Tärinä järsi eteläseinältä hevosmuurahaisten pissimää puuta.

v. 2010 ”hirsihullu” Olli Hiljanen Laukaalta tuli korjaamaan aittarakennuksen: viljasiilot purettiin ja vanha rouva nostettiin uudelleen jaloilleen. Korjauksen yhteydessä paljastui aitan sisältä lattialuukku. Liekö isonvihan ja pikkuvihan vainoista otettu opiksi ja rakennettu salaluukku ja ”papinpiilo” arvotavaroiden piilottamista varten. Olihan Jämsän kirkkoherra Tapani Svanstrupe, Yijälän tilan isäntä, kärsinyt molempien vainojen aikaan venäläisten mielivallasta.

Puolen hehtaarin metsästä on kivenheiton matka Patalahden rantaan.

Joskus sotien välissä 30 – 40-lukujen taitteessa Uusi-Yijälän tilan rantaan rakennettiin uusi rantasauna. Vanha savusauna oli palvellut jo 1700-luvun lopulta ja oli elinkaarensa päässä. Uudesta saunasta tuli uljas! Saunan ylälauteelle mahtui köllöttämään kaksikin aikuista ihmistä, vierekkäin istumaan sopi mukavan monta, vaikka koko talon väki.

Nurkassa pihisi kertalämitteinen korkea kiuas, jota lämmitettiin kolme tuntia jotta saatiin kylpeä neljä. Kiukaassa asui saunatonttu, joka opetti lapsille saunatapoja: saunassa pitää käyttäytyä asiallisesti, ei saa kiusata, ei kiukutella eikä töniä muita, ei saa huutaa eikä muutenkaan meluta, ei saa roiskutella vettä toisten päälle eikä saa piereskellä. Jos sääntöjä rikkoi, kiukaasta alkoi tupruta löylyä niin, ettei pahantekijän auttanut muu kuin juosta järveen tai hankeen vilvoittelemaan.

Pesuvesi lämmitettiin vesipadassa saunan pikkueteisessä. Siellä oli myös mummon pulsaattoripesukone ja perunajauhon valmistamisessa tarvittu perunajauhomylly. Vatipesun jälkeen juostiin huuhtelemaan suoraan järveen: kymmenkunta askelta ja pulahdus Patalahteen!

90-luvulle tultaessa uusikin sauna oli jo vanhaksi väsynyt. Kiuas oli kulunut ja väki vähentynyt. Sauna remontoitiin niin, että ylälauteelle mahtui kolme ja puoli ihmistä. Saunakamarissa mahtui vaikka nukkumaan levitettävällä laverilla ja pesuhuoneeseenkin tuli lisää tilaa. Jatkuvalämmitteinen Harvian kiuas korvasi kertalämmitteisen mutta vatipesu ja järveen pulahtaminen jatkui.

2000-luvulla Uusi-Yijälän tilalla alettiin palvella matkailijoita, maksavia asiakkaita. Osa asiakkaista piti kovasti rantasaunasta, joidenkin mielestä se oli aika alkeellinen. Vuosien myötä saunarakennuksen perustukset alkoivat halkeilla ja sisäpintojen puhtaana pitäminen alkoi olla ongelma. Oli suuren saunaremontin aika!

Jämsän kaupunki myönsi saunarakennukselle laajennusluvan. Alun perin 5 x 5 metrin saunarakennuksen pinta-ala lähes tuplaantui ja eteläseinustalle rakennettiin iso terassi poreammeineen. Uimarantakin kunnostettiin leveämmäksi ja lapsiystävälliseksi.

Saunan lauteille tuli taas tilaa 12 henkilölle. Vanhan saunan piilukirveellä veistetty seinä on näkyvillä ja kosketettavissa. Lisäksi vanhan saunarakennuksen puolelle saatiin mahtumaan invamitoitettu wc ja pesutilaan kaksi sadesuihkua. Saunatuvassa on kahdeksan henkilön kokous- ja ruokailupöytä, kunnon löhösohva ja minikeittiö, mukavuuksina lisäksi taulutelevisio ja karaokelaitteet sekä ilmalämpöpumppu. Nyt on tilaa olla ja nauttia!

Puolen hehtaarin metsä

Vanhan Vilja-aitan ja Rantasaunan Tarinat

Jämsäläiset himosravintolat ja majoituspaikat tajoavat maatilan elämyksiä.

Ota yhteyttä

Soita

+358 45 651 1405

Laita postia

info@patapirtti.fi

Tule käymään

Yijälänsalmentie 190, Jämsä